Denna historia utspelar sig någonstans utanför den idylliska ön Smögen, i Bohuslän. Året var 1947 och den LL-registrerade fiskebåten Gunhild med Tage Karlsson och hans besättning låg och drev. De höll på att rensa en del av den fina fångsten de hade fått tidigare under dagen. Det blåste en kylig bris ifrån nordost, men havet låg stilla. Tage tittade öster ut för att se om han kunde skymta sitt hem, men det ända som han kunde urskilja var lotsutkiken på Väderöarna. Efter ett par timmars rensande bestämde sig de fyra för att ta en välförtjänt rast. De färdig gjorda smörgåsarna kom fram tillsammans med termosen. Fiskdoft och diesel- ångor byttes snabbt ut mot kaffe-arom i den trånga styrhytten. Förslagen om vart deras nästa trålstråk skulle vara haglade tätt, men alla visste att det var Tage som bestämde tillslut. På radion hördes Hartvig Hartvigsson, som var styrman på Starlet. De skulle styra norröver. Man kunde se på Tages min att det inte var hans plan.

Plötsligt hörde en duns under durken. Knuts kaffekopp välte ut över kartan. Tage skrek “vad fan vad det?”. I nästa sekund kändes det som om båten reste sig och den fick slagsida. “Vi kappsejsar!!” skrek Sten. Båten fortsatte att stiga och luta. Alla låg helt stilla på golvet. Plötsligt blev allt tyst och Tage försökte kravla sig upp och ut. Han fick tag på relingen och tittade ner. “Det är en Brugd gubbar, en Brugd!” sa Tage med en smula panik i rösten. De andra lyckades ta sig ut för att titta på denna enorma varelse. Den uppskattades till tolv meter vilket visade att det var en riktig “gammel-brugd”. Den låg alldeles stilla i fem minuter innan den långsamt började sjunka och satte båten på rätt köl igen. Den simmade lugnt ner på djupet och försvann som en mörk skugga. Stumma av händelsen stod de och bara tittade på varandra en lång stund. Tystnaden bröts av att Tage stammade fram “vi åker hem nu gubbar”.

Där ser man hur liten människan kan vara!

Marcus Gunnarsson

Brugd -Cetorhinus Maximus En brugd är världens näst största haj, näst efter valhajen. Den
lever i nordatlanten och siktas regelbundet i Skagerack och mer
sällsynt i Kattegatt. Brugden lever av plankton och smådjur, följdaktligen
går surfare och vilsekomna kanoter fria.

18,981 Responses to En otrolig(t) (sann) historia